Troll TarzanVal av hingst till Pia Hulteby inför 2011

Vi har valt Troll Tarzan och här följer en diskussion om skäl till vald hingst. Troll Tarzan är ny i aveln och har endast några få avkommor från sin första godkända säsong 2009. Hingsten är därför oprövad och valet har skett av andra skäl. Generellt sett väljer man hingst efter hur den passar exteriört och i härstamning. Hingstens egna prestationer kan också vara viktiga.

Exteriöra överväganden

Pia är liten, endast 147 cm och rätt så långlagd med ca 160 cm. Hon har en relativt kort hals och, med tanke på fadern Pål Lunar, eventuellt en tendens att bli lättstressad.

Troll Tarzan är en stor hingst, 157 cm hög, med en exteriör som på ett mycket positivt sett gjorde intryck på både avelsnämnd och åskådare vid premieringen. Hingsten har bland annat en lång och välansatt hals, välproportionerlig och en tydlig hingstprägel (vilket vi tror är en klar fördel hos avelshingstar). Han visar ett stabilt psyke vilket också styrks av härstamningen.

Stam och prestationer

Troll Tarzan med avelsindex 128, är efter Pål Even, en unghäststjärna efter avelsgiganten Elding. Pål Even vann 17 av 19 lopp som 3-åring. Tyvärr drabbades han av fång vilket medförde att karriären avslutades redan som 4-åring. Hans avel blev mycket framgångsrik, bl a 6 premierade hingstavkommor, en stor startprocent och en rad goda travare. Han fick avsluta livet redan som 14-åring pga sina fångproblem. Pål Evens mor var Solbergstjerna, den kanske mest framgångsrika avelstoet i nutid. Hon fick 18 avkommor varav 17 startade. Två av dessa, Lund Jerker och Pål Even, blev premierade och via döttrarna Pål Jenta, Stjernetine och Boklistjerna fick hon fem premierade hingstar samt via dotterdottern tre ytterligare. Här märks framförallt Moe Odin men även hingstar som Kos Knekten, Sjefen, Bokli Balder och Lund Jerker har lyckats i aveln.

Troll Tarzans mor är Trollemma. Hon var en klart duglig travare med nära 500 000 Nkr på kontot. Hon härstammar från Viktoria-linjen, den överlägset mest framgångsrika morslinjen i Norge. Viktorialinjen har på 10 generationer levererat ca 90 premierade hingstar, vilket är helt utan motstycke. Avkommorna från Viktorias morslinjer har relativt hög starprocent och många stjärnor. I linje med detta kommer Trollemma från en morslinje bak till Viktoria med ett antal avelshingstar (åtminsone 8 st). Främst märks kanske Rigel Jo men även hingstar som Svintor, Virmar och Slogum Brage märks i aveln. Nu finns alltså Röste Bo och Troll Tarzan aktiva. Superstona Vintilla och svenska Ösby Vira kommer också från morslinjen.

Troll Tarzans morfar är Ilmin. Han sprang själv 1.22,2 på sent 80-tal, dvs en av de snabbare. Han är efter Pilmin och syns nu som morfar bland annat hos H.G.Balder och H.G.Elessar. En allmän överblick på Troll Tarzans stamträd visar på ett stort antal linjer till just Viktoria men också andra stora morslinjer. Vi ser också ett stort antal linjer bak till Trygve-Stegg respektive Trygve-Atlas vilka utgör grunden för de helt dominerande framgångslinjerna i modern norsk avel.

Troll Tarzans härstamning är därför i ett samlat och historiskt perspektiv representerat av det mest framgångsrika i norsk avel, både i startprocent och i kapacitet. Troll Tarzan var själv en unghäststjärna. Han startade fem ggr som två-åring, vann tre och blev tvåa i övrigt. Tidig träning och tävlande på högsta nivå tog nog ut sin rätt. Han blev sliten och skadad men är nu som fem-åring på väg tillbaka. Han blev i sin debut i juni 2010 fyra och slog nytt rekord med tiden 1.27,1.

Sammanfattning

Pia Hulteby har en modersstam som är lite ovanlig varför hon passar bra till de norska Trygve-dominerade hingstlinjerna. Den relativt lilla uppfödning som skett på Pias morsstam från den framgångsrika travaren Augusta och framåt har varit mycket framgångsrik. Framförallt har stoavkommorna utmärkt sig påtagligt. Pias mor Gusta var ju ostartad, men hennes syster Tysta har lämnat kanonston som Hulte Tina och senare led Hulte Tilda och Hulte Cissi. Detta ger oss underlag att ha förhoppningar om travanlag hos avkommorna.

Troll Tarzans starka och moderna travanlag (som upprepats i många led bakåt) i härstamningen kan därför vara ett gott komplement, särskilt när vi även tar hänsyn till exteriören.
Ida Krekula 2009