Pia åker till Philip


Onsdagen den 3 juni 2009 åkte vi spända av förväntan upp till Bergsjö i Nordanstig för att hämta Pia.

Hon föddes och växte upp i dessa trakter, närmare bestämt i grannbyn Hulte hos Leif Jonsson. Han hade också hennes mamma Gusta och mormor Augusta, så kusiner och sysslingar betar fortfarande på hans gård. Och gör lysande prestationer på banan. Nordanstig är riktiga hästtrakter, vilket också avspeglar sig på kommunens emblem.


Nordanstig Kommuns skylt, ett riktigt hästrike förstår man.

Hemma hos Pia


Pia tittade förundrat på oss när vi anlände till familjen Wiggs gård. Här har hon bott sedan 2002, tillsammans med sin kamrat den 29:e årige islandsvalacken Leistur. Leistur, vilket lär betyda Strumpa - häst med strumpor - är rödblack. Det verkar som om familjen Wigg har en särskild känsla för blacka hästar.


Pia Hulteby och Leistur. Foto: Camilla Drangel

Nyfikna och lite konfunderade följde Pia och Leistur med upp till transporten. Efter lite tvekan och övertalning klev Pia snällt in. Men nog kände hon sig lurad när dörrarna stängdes utan att Leistur klev på och hon ensam fick rulla i väg medan han gick tillbaka till hagen. Hon skrapade lite med framhovarna i protest på vägen ner till Hudiksvall som var vårt första stopp, men skötte sig annars utmärkt.

På hästkliniken väntade veterinär Anna-Carin Sjöberg. Det är också Anna-Carin som är inseminerande veterinär på Tomteboda Stuteri, så det var ju alldeles utmärkt att hon kunde ta emot oss där.

Pia däremot tyckte att hon nu lika gärna kunde stå kvar i transporten. Vi öppnade framavlastningen och efter lite funderande och tittande kunde vi locka henne att kliva av.

Pia visade sig vara en mycket trevlig, klok och social individ. Hon tog veterinärbesiktningen med jämnmod, även om man kunde ana en viss anspänning. Men inget stimmande här inte! Först blev det undersökning och böjprov. Manen fladdrade på både Pia och Anna när de sprang i löpargången.


Undersökning och böjprov på löpargången. Manen fladdrade mer på Anna än på Pia när dom sprang...
Eftersom Pias främsta uppgift framöver kommer att vara som avelssto, så blev det också en gynundersökning. Även det med godkänt resultat, så långt så verkar allt bra.

Lättade och glada kunde vi konstatera att Anna-Carin och hennes kollega inte hittade några konstigheter utan Pia var frisk och fräsch och ser ut att ha fina förutsättningar för att kunna bli mor. En trevlig överraskning var att Jeanette Olsson, en av våra Kallblodsänglar, kom förbi på kliniken. Så efter den lyckade veterinärbesiktningen så blev det lite fotografering. Det hade Pia inget emot, men var något mer tveksam till att åter kliva på transporten den här gången. Men vi hade ju också Jeanette till hjälp så det gick bra efter lite vänlig övertalning.


Fotografen med på bild; Camilla Drangel.


Pia med två änglar; Jeanette Olsson och Anna Berglund.

Nu bar det av till hingsthållare Lars Magnusson på Tomteboda Stuteri i Söderhamn. Pia hade vid det här laget funnit sig i att stå på transporten så resan hade inte kunnat gå bättre. Väl framme på Tomteboda klev Pia av utan att tveka. Hon ställdes i en box för att där vänja sig vid miljön. Hon såg rätt nöjd ut. Så fick vi äntligen tillfälle att träffa den stilige och mycket trevlige Briskeby Philip. Lars tog ut och visade honom och så Camilla fick ta bilder.


Hingsthållaren själv - Lars Magnusson.


En flashig och vacker kille - Briskeby Philip.
Ida Krekula 2009