Änglarnas Philippa Av: Anna Berglund 03 juli 2010 16:48:55

Omröstning har nu ägt rum bland kallblodsänglarna och hennes namn blir:

                                      Änglarnas Philippa

Hon passar verkligen till att heta Philippa, och förmodligen blir det dagliga tilltalsnamnet Fia. Hon är en härligt liten tjej som fyller 1 vecka i dag! Hon busar och började tidigt med att sparka på mamma när hon inte gör som Fia vill. Hon hänger och drar i lugg och man på Pia när hon är uttråkad. Men ihop med oss människor är hon lugn och fin. Hon älskar att bli kliad mellan frambenen. Hon blir ledd in till stallet och hanterad varje dag, och när man väl kommit nära står hon snällt när man sätter på grimman.

I tisdags så släppte vi in Idas sto Elly i den avstängda lösdriften där Pia och Philippa håller till. Det är jättehäftigt att se samspelet. Trots att Elly är dominant över Pia så respekterar hon tydligt den avståndsgräns på 8 - 10 meter som Pia har satt. Pia har ju varit lite "vaktig" över Philippa, såväl mot hästar som mot människor, men börjar nu slappna av. Det betyder att Philippa också kan få närma sig Elly så sakteliga.

Ida håller på att stänglsa in ytterligare 5 hektar till bete, och där kommer Pia och Philippa att släppas med hälften av den ursprungliga lösdriftsflocken. Det blir nog till nästa vecka, och jag skulle gissa att Philippa vid det laget är lite sugen på att träffa andra än bara mamma och tant Elly.

Papillomet, eller vad det var, har ramlat bort av sig själv. Vilket ju kändes bra. Det verkar inte bli något särskilt märke eller så.

Ja, Pia hade ju en mycket smidig och lätt förlossning, precis som i skolboken. Så vi har nu konfererat och beslutat att betäcka om henne, redan på fölbrunsten faktiskt. Hon fick åka till seminstationen i går för kontroll, och allt såg jättebra ut. Så nu bär det av till seminstationen på måndag. Vi har valt att betäcka på fölbrunsten eftersom hon fick föl rätt sent på säsongen. Det ger oss också två chanser i och med att 30 dagars brunsten också kommer att vara en möjlighet.

Till nästa år har vi valt en otroligt intressant, om än lite anonym hingst, Troll Tarzan. Mer finns snart att läsa om detta på Änglaprojekt Pia Hulteby. Gå in där och fundera om ni inte vill vara med på nästa föl! Det är fortfarande samma chans/risk att det fölet kan bli blackt, dvs 50 %. Dessutom med en osedvanligt intressant hingst ur avelsperspektiv.

Tack alla ni för gratulationer, namnförslag och hjälp med papillomet!

Så här kommer lite bilder...


Änglarnas Philippa
Vila gör man bäst i ligghallen
Fast ibland vilar man på backen, som en långsträckt ål
Blacka Pia och Fia
Fia gör som i skolboken


Hon koprofagerar, dvs äter Pias nysläppta avföring så hon kan bygga upp sin egen tarmflora så fort som möjligt.

Papillomet har ramlat av


Tror inte det kommer att synas nåt efter det. Foto: Ida Krekula

Första tur i transport och på nytt ställe


Fick följa med mamma Pia till seminstationen för att få ett syskon nästa sommar. Charlotte håller i Fia och Linnea i Pia.

Vikens Wilma och Pia Hulteby


Var var tvungen att lägga till en bild som jag byggde ihop, på Pias första föl Wilma, för att visa hur lika och fina dom var.


Linda Calissendorff i Örnsköldsvik den 04 juli 2010 11:57:28
Ja de är sjukt att de får starta som 2 åringar fatta inte hur de tänker... De är ju så sent utvecklade hästar så de är ju så uppenbart de inte ska gå men tyvärr är de ju vi som vill föda upp hästar som vill ha tidiga hästar som visat de är talangfulla vid tidig ålder men de är synd de är bekostat på hästarnas hälsa...
Ja alm viktor lämna skiiiiiiiit fina föl så jag är så nöjd jag valde honom till Hilda som första "pappa" Järvsöfaks ha dålig kvalite se är ju känt så han ha ca hälften mot en vanlig normal hingst så inte konstigt men jag tro ändå de satsa på de bästa stona så de får tidiga föl för ingen vill ha som så sent om juni/juli så de är nog så de är tyvärr... De är som man ska vara sååååå tacksam att man få en plats men som sagt jag betalar som alla andra så de är de som gör mig rent förbannad om de nu går till som ryktet säger... :0/
Anna Apona i Lidingö den 04 juli 2010 09:45:47
I Norge kan dom starta som 2 åringar, hur bra man nu tycker detta är på kallblod. Det är ju många som blir brända och slutkörda pga av att de pressas för tidigt.
Hans-Erik har skrivit om vårt hingstval, klicka på första sidan så kommer ni lättast till Troll Tarzans sida.
Linda jag hoppas verkligen att hon har tagit sig. Kan det vara så att han börjat få sämre kvalitet på äldre dar...? Det är ju verkligen tråkigt med så mycket dålig info om deras station, och vi får snart se hur det går med skicken ner till Halland.
Och hade det inte blivit Tarzan, så låg Alm Viktor närmast till hands. Hans kvalitet är tydligen bättre i år.
Johanna den 03 juli 2010 20:45:45
Har jag missförstått något för kallbloden får ju inte starta förens dom är 3 år?

Kul att ni kan betäcka om henne. Håller alla mina tummar & tår för att hon blir dräktig igen & att allt går lika fint som med underbara lilla Philippa!

Mvh / Johanna
Linda Calissendorff i Örnsköldsvik den 03 juli 2010 20:30:47
Åh fina Wilmis! Vad jag saknar den hästen....
Ja Anna hade jag inte så många så hästar hade jag sponsrat er så klart men de är nog svårt att få i hop de i dagsläget med betäckningar och travhästar! :0)
Hilda är ombetäckt men man får höra så mycket skit om de där stället så var glad om Tarzan skickas på semin för ha hört ryktas att de inte ens betäcker "skit" stona som sagt utan de står bara å bringa pengar in i verksamheten så de ston som är bäst stammad och bra resultat går före de andra.... Bara rykten men konstigt att hon inte tagit när hon tog på Alm viktors taskiga kvalite som inte ens Stuteri här uppe tyckte de va en lönt att prova ens men de gick ju som sagt! Skumt är de om hon inte tagit på kollen på onsdag! Men då byter vi hingst i så fall kanske blir de Tazan då ;0) Men Hilda ha ju redan eldig i stammen som farfar men de går ju ändå att linje avla lite ;0)
Anna Apona i Lidingö den 03 juli 2010 19:26:36
Ja, visst var det Linda :-)! Men sen läste jag på, och dom körde ju skiten ur honom som unghäst, varför det då är förståeligt att han blev sliten. Tänk dig själv 5 starter som tvååring, och med toppen resultat. Inte undra på att han tog "slut" som 4 åring. Men det är en urläcker hingst, och med en imponerande härstamning.
Kanske nåt för dig att vara med på ;-), du gillar ju Tarzan :-).

Hur har det gått för Hilda?
Linda Calissendorff i Örnsköldsvik den 03 juli 2010 19:00:18
Hon är verkligen en fiiiiin tjej! Kanon fint namn fick hon med!
Men de var lite otippat att ni valde Troll Tarzan med tanke på du var ju fundersam över hans vetrinär intyg på bedömningen ;0)
Augusti 2010 (2)
Juli 2010 (5)
Juni 2010 (11)
Maj 2010 (4)
April 2010 (3)
Mars 2010 (2)
Januari 2010 (1)
December 2009 (1)
November 2009 (1)
Oktober 2009 (2)
September 2009 (4)
Augusti 2009 (4)
Juli 2009 (3)
Juni 2009 (1)
Ida Krekula 2009